De duurzame makelaar

Groen is poen. Duurzaamheid is koning. Het is een trend die niet meer is weg te denken. Terecht, want we kunnen er niet omheen dat ons consumptiegedrag de wereld niet ten goede komt. Waar je je ook bevindt, welke rol je in de samenleving inneemt, duurzaamheid vraagt om actie.

Duurzame norm

Een nieuwe standaard. Als in: ben je niet duurzaam bezig, dan sta je op voorhand met 1-0 achter. Zo verandert duurzaamheid van een exclusief label naar een noodzakelijk aspect. Van iedereen wordt iets gevraagd. Of het nou gaat om het gebruik van natuurlijke materialen, duurzame energiebronnen of het niet printen van je e-mails. Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons leven.

Duurzaam makelen in deze wereld

Tot zover de algemene kant. Je wilt natuurlijk weten wat die duurzame norm voor jou als makelaar betekent. Voor de makelaar hebben we twee belangrijke duurzame punten.

#1 De M van MVO

In de eerste plaats: maatschappelijk verantwoord ondernemen. Simpelweg is het de overheid die hier bepaalde eisen voor heeft. Maar ook grote partijen vragen daarom. En – natuurlijk – de klanten zelf vragen erom. Particulieren vinden die drie p’s (of hoeveel het er ondertussen ook mogen zijn) steeds belangrijker. Dus wil je op enige manier blijven bestaan, zorg dat je maatschappelijk verantwoord bent. Voor als je dat nog niet was tenminste.

#2 Duurzame woningen

Verantwoord ondernemen is niet het enige. De ontwikkelingen rondom BREEAM-NL, Greencalc+ en GPR Gebouw zijn van groot belang. De materiaalkeuze, manier van bouwen, afvalproducten, energieverbruik. Het zijn allemaal aspecten die van belang zijn. Plus: het energielabel van een woning is een belangrijke factor. En, min of meer daaraan gelinkt: duurzame energieopwekking en energiebesparing. Gasloze woningen bijvoorbeeld of zonnepanelen op je dak. Om over vloer-, dak-, gevel- of spouwmuurisolatie nog maar te zwijgen. Of wat dacht je van deze: ‘s avonds de verwarming een graadje lager. Het zijn allemaal aspecten die meetellen in de aankoop van een woning.

De rol van de makelaar

Allemaal leuk die duurzame plannen, maar wat moet de makelaar daarmee? Een open deur: het belang van duurzame woningen is ook voor de makelaar belangrijk. Heel concreet: je kennis moet verder gaan dan wat die nu is. Zorg dat je weet wat er speelt omtrent zonnepanelen, warmtepompen, isolatie, … enfin, eigenlijk alles wat hierboven besproken is en wat jezelf nog tegenkomt omtrent duurzaamheid.

Het moge we duidelijk zijn: duurzaamheid moet wel verweven zijn in je bedrijf. Eigenlijk is dat dé voorwaarde voor een duurzaam bestaan van de makelaar!