Trends die huizen raken

Je schoonmoeder in je huis, het kan binnenkort zomaar de werkelijk zijn. Oké, dat vraagt om een toelichting. Maar wees gerust: die krijg je!

Trends in de vastgoedwereld treffen de makelaars, maar zeker ook de huizen an sich. En wie weet krijgt je schoonmoeder er ook wel mee te maken. In deze blog vertellen we je er alles over.

Functie wijziging

Een huis is geen huis meer, een kantoor geen kantoor. De functies van een gebouw gaan veranderen. Vroeger, en misschien nu nog wel, werden de gebouwen gezien als verbruik en vervuiling. Logisch, want een nieuw gebouw betekent ook verwarming, elektriciteit en uitstoot. Maar niks is minder waar. Vanaf 2020 is de nieuwbouw compleet energieneutraal. Althans, dat wil de overheid. Terecht! Sterker nog: de woning moet energie gaan opleveren, water wordt gezuiverd en bij de aanleg van een nieuwe woonwijk neemt over tien tot twintig jaar de biodiversiteit toe. Echt waar? Echt waar!

What’s in it for me?

Ja, goeie vraag. Want verandert er concreet wat voor de makelaar? Nou, ja, eigenlijk wel. Opwekking van duurzame energie wordt een belangrijk punt bij het aankopen van een nieuwe woning. Dus zorg maar dat je daar op in kan spelen.

Dat is echter niet alles. Er zijn zo nog een aantal maatschappelijke trends die de waarde en verkoopbaarheid van de woning beïnvloeden. Dus makelaar: zet je schrap!

#1 Kantoor in je achtertuin

Het liefst wel. Of misschien gewoon je kantoor in huis. Dat is een trend die terugkomt. Steeds meer mensen werken thuis of combineren het met werken op kantoor. In ieder geval moet er de mogelijkheid van een huiselijk kantoor zijn. Dat is een extra aandachtspuntje.

Wat dacht je van socializen aan de keukentafel? Ook dat is in trek. Überhaupt de keuken is een favoriet onderdeel van het huis. Dat betekent een grote keuken of de mogelijkheid om je woonkamer om te toveren tot woonkeuken. Genoeg om rekening mee te houden. Zeker als makelaar.

#2 Tot de dood ons scheidt

Dat klinkt mooi. Wees eerlijk: dat is het ook wel. Maar van het huwelijk gaan we naar de huizen. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is namelijk een wens van velen. Levensloopgeschiktheid dus. Dat is logisch, want ouderen moeten voortaan reële huur betalen voor de ouderenzorg.

Zeker voor de gevorderde koper, die vraagt om een lange termijn plan. Een woning die volstaat om oud te worden, waar zorg mogelijk is. En ook waar allerlei vernuftige snufjes aanwezig zijn: zoals personenalarmering, domotica, beeld- en spraakverbindingen, etc.

#3 Je schoonmoeder in huis

Oké, nog even over die schoonmoeder. Die kun je verwachten bij levensloopbestendige woningen en bij bestaande woningen met twee grote slaapkamers. Twee grote slaapkamers? Ja. De Amerikaanse federatie van bouwondernemingen voorspelde dat zo’n 60 procent van de standaard huizen twee grote slaapkamers heeft. Waarom? Zodat stelletjes apart kunnen slapen als ze dat willen. En zodat de inwonende schoonmoeder een aparte plek heeft. Een grote kamer welteverstaan, eentje die eigenlijk fungeert als mini-flat.

Het zijn allemaal trends en ontwikkelingen waar de makelaar op in kan spelen. Wensen van de klant waar jij aan kan voldoen. Waar wacht je nog op?