Pssst… makelaar, zo ben je pas echt transparant!

Transparantie geeft geen garantie. Klopt, maar het helpt wel enorm in de waardering van de klant. En eigenlijk wil de klant gewoon weten: ben jij wel te vertrouwen? Met andere woorden: makelaar, ben jij net als HG? Doe je wat je belooft?

Transparant of integer?

Voordat we losgaan, moeten we iets uit de wereld helpen. Transparantie is niet hetzelfde als integriteit. Beide begrippen worden vaak samen genoemd, alsof het synoniemen zijn. De oplettende lezer heeft in onze inleidende woorden al gezien dat wij het ook naast elkaar gebruiken. Dat is precies de bedoeling: naast elkaar, maar niet door elkaar. Ze hebben alles met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde.

Wat is het nou? Kortweg betekent integer betrouwbaar en transparant doorschijnend. Met een transparante werkwijze laat je dus goed zien wat je doet, maar dat wil nog niet zeggen je integer bezig bent. Door een transparante werkwijze kan je wel weer laten zien of je integer bent. Volg je het nog? Dat bedoelen we dus met die inleidende vragen. De klant wil weten: is mijn makelaar betrouwbaar? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je dus wel transparant zijn. Daardoor heeft de klant altijd zicht op wat je doet en zien ze vanzelf hoe integer je bent.

Zo doe je dat

De klant vraagt dus om transparantie. Leuk, maar hoe doen we dat? Hoe zijn we transparant? Door Clickbid te gebruiken bijvoorbeeld. Daarmee is het biedproces helemaal overzichtelijk. Precies waar de koper naar zoekt. Het huidige biedproces is niet inzichtelijk voor iedereen. Bieders hebben geen idee wat hun concurrenten bieden. Door die slimme tool van Clickbid los je al die problemen op. Laat klanten ook hun mening geven over jullie diensten. En vooral waarom ze wel of niet tevreden zijn. Dat helpt voor jou om beter te worden én het geeft een beeld van jullie integriteit. Daarnaast: toon initiatief in het uiten van jullie rol. Laat zien wat de (ver)koper van de makelaar kan verwachten. Dat moet kraakhelder zijn. Daarbij komt alles kijken: aankoop, verkoop, taxatie, advies, noem maar op. Alle diensten die jij verricht.

Het is eigenlijk heel simpel. Laat gewoon zien wat je doet en wees duidelijk. Dat voorkomt veel misverstanden verkeerde verwachtingen. En natuurlijk: wees ook integer. Maar is dat niet een taak van alledag?